flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики з розгляду Калинівським районним судом скарг на постанови про порушення кримінальних справ за 2010 рік

24 листопада 2011, 17:10
Протягом 2010 року Калинівським районним судом суло розглянуто 3 скарги на постанови про порушення кримінальних справ. В той час як у 2009 році було розглянуто 9 скарг, з яких 2 задоволено.
При розгляді скарг на постанови про порушення кримінальних справ суддями Калинівського районного суду дотримувалися вимоги чинного кримінально-процесуального кодексу України (ст.236-7 - 236-8), з’ясовувалося суть скарг та давалася кримінально-правова оцінка кожної скарги.
В 2010 році по 3 скаргам на постанови про порушення кримінальних справ, які надійшли до Калинівського районного суду, було відкрито провадження та винесено рішення. По 2 скаргах в задоволенні відмовлено, а одну скаргу задоволено та постанову про порушення кримінальної справи скасовано.
Так, до Калинівського районного суду надійшла скарга про скасування постанови прокурора Калинівського району від 25.06.2010 року про порушення кримінальної справи відносно особи М. за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.197-1, ч.2 ст.364 КК України.
По вказаній скарзі було відкрито провадження у справі і постановою Калинівського районного суду від 27.09.2010 року постанову прокурора Калинівського району про порушення кримінальної справи за ч. 1 ст.197-1, ч.2 ст.364 КК України відносно особи М. скасовано. Так, в судовому засіданні було встановлено, що скаржник будь-яких вказівок щодо самовільного зайняття та використання земельної ділянки площею 115 га в с.Х. Калинівського району не давав, а ТОВ «Х» не виділялися кошти на обробіток вказаної земельної ділянки та посівний матеріал. Крім того, вказана земельна ділянка використовується без укладання договору оренди землі, а директор відділку особа Т. попереджався сільською радою про заборону використання земельних ділянок буз договорів оренди. Проте, на час порушення кримінальної справи даний факт було залишено поза увагою прокурором. Таким чином, суд дійшов висновку, що у прокурора не було достатніх даних, що вказують на наявність в діях особи М. ознак злочину, як того вимагають положення ст.94 КПК України. В апеляційному порядку вищевказана постанова судді Калинівського районного суду залишена без змін.
Постановою суддів Калинівського районного суду по двох інших скаргах про скасування постанови прокурора Калинівського району про порушення кримінальної справи відносно особи О. за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.365 КК України та постанови слідчого СВ Калинівського РВ УМВС України від 10.11.2010 року про порушення кримінальної справи відносно особи Г. за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.203 КК України було відкрито провадження та в задоволенні даних скарг відмовлено, оскільки, як було встановлено в судових засіданнях, в даних скаргах зверталася увага на відсутність вини, об’єктивної сторони злочинів, а також оцінку доказів по кримінальних справах. Таким чином, при вирішенні вказаних двох скарг, суд відмовив у їх задоволенні, оскільки при винесені вказаних постанов не було встановлено підстав для їх скасування. В апеляційному порядку вищевказані постанови суддів Калинівського районного суду залишена без змін.
 Проблемних питань при розгляді скарг на постанови про порушення кримінальних справу в суддів Калинівського районного суду не виникало.
 
Голова Калинівського
районного суду                     Ю.П. Попик