flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проходження профілактичного медичного огляду

24 листопада 2011, 17:18
Проходження суддями, працівниками апарату Калинівського районного суду Вінницької області профілактичного медичного огляду
 
Визначення поняття «здоров'я» є фундаментальною проблемою сучасної медико-біологічної науки. Оскільки це поняття має багато аспектів і обумовлене багатьма чинниками, то вимагає для свого розв'язання комплексного підходу. Всі добре уявляють собі, що «здоров'я — добре, а хвороба — погано». Пояснити сутність здоров'я складніше, ніж сутність хвороби. Саме тому однозначного, прийнятного для всіх визначення поняття «здоров'я» поки що не існує. В преамбулі Статуту Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) говориться, що здоров'я — це не тільки відсутність хвороб або фізичних дефектів, а стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя. Проте повне фізичне і душевне благополуччя може визначати лише ідеальне здоров'я, яке практично не зустрічається.
Вважається, що здоров’я – це нормальний стан організму, який характеризується оптимальною саморегуляцією, повною узгодженістю при функціонуванні всіх органів та систем, рівновагою поміж організмом та зовнішнім середовищем при відсутності хворобливих проявів. Тому основною ознакою здоров’я є здатність до значної пристосованості організму до впливів різноманітних чинників зовнішнього середовища. Завдяки цьому здоровий організм може витримувати значні фізичні та психічні навантаження, не тільки пристосовуючись до дії екстремальних чинників зовнішнього середовища, але й повноцінно функціонувати в цих умовах. Таким чином, здоров’я доцільно розглядати і як здатність організму активно та повноцінно пристосовуватись до змін оточення. Можна сказати, що здоров’я – це здатність організму перебувати в рівновазі з оточенням.
У світовому масштабі охороною здоров'я займається Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ). В Україні державним органом, що опікується здоров'ям громадян є Міністерство охорони здоров'я України.
У зв’язку з поганою екологією та постійним контактуванням з людьми, яка вносить досить серйозний вклад в знищення нашого здоров'я, Калинівським районним судом Вінницької області було вирішено провести профілактичний медичний огляд.
Підготовка до медогляду
Згідно рекомендаційного листа ТУ ДСА України в Вінницькій області керівником апарату суду було проаналізовано характер роботи суддів та працівників апарату суду, враховано постійне контактування з людьми, робота з хворими людьми, з людьми які перебувають в місцях позбавлення волі. Внаслідок чого з'явилися підстави для організації проведення медогляду.
Перед прийняттям рішення про організацію та проходження медичного огляду, керівником апарату суду було проведено нараду з суддями та працівниками апарату суду, на якій було обговорено питання щодо необхідності проходження медичного огляду та в яких саме спеціалістів бажають обстежитися працівники . Вислухавши думку кожного, на нараді суддів та працівників апарату суду будо вирішено питання про доцільність та необхідність проходження медичного огляду суддями та працівниками апарату Калинівського районного суду.
Для проведення обов'язкового медичного огляду керівником апарату Калинівського районного суду Вінницької області було складено за узгодженням з головним лікарем Калинівської ЦРЛ список працівників, які мають пройти медичний огляд та перелік необхідних обстежень, лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень. Копію списку передано до закладу охорони здоров'я, де проводився медичний огляд.
Медогляд проводився спеціалістами Калинівської ЦРЛ, перелік яких визначався головним лікарем Калинівської ЦРЛ за погодженням керівника апарату Калинівського районного суду. На підставі списку працівників суду Калинівською ЦРЛ було складено план-графік проведення медогляду, який було погоджено з керівником апарату суду. У плані-графіку вказувалися строки проведення медогляду, лабораторні, функціональні та інші дослідження та лікарі, які залучалися до їхнього проведення. Медогляд лікарями проводився тільки за наявності результатів зазначених досліджень. Після проходження медогляду було оформлено висновки про стан здоров'я працівників, результати медогляду занесені до Карток працівників.
У Картці працівника зазначаються скарги працівника на стан здоров'я, результати медичного огляду, лабораторних, функціональних та інших досліджень, діагноз, висновок про професійну придатність працівника.
Висновки
Здоров’я людини — одна з центральних проблем сьогодення. Здоров’я — вічна, незмінна цінність людини і суспільства, одне з найважливіших соціальних благ, що потребує державної охорони і підтримки.
Важливо пам'ятати, що далеко не всі захворювання виявляють свої ознаки одразу. Своєчасне медичне обстеження дозволить виявити та провести лікування захворювань на ранніх етапах, або взагалі запобігти їх появі.
Здоров’я суддівського корпусу та працівників апарату Калинівського районного суду Вінницької області – це запорука збереження та зміцнення трудового потенціалу, один з найважливіших чинників якісного, своєчасного та справедливого судочинства.
Суддями та працівниками Калинівського районного суду Вінницької області було вирішено проходити профілактичний медичний огляд в подальшому щорічно.
Вважаємо за доцільне рекомендувати всім судам перейняти наш досвід в запровадженні проходження профілактичного медичного огляду для всіх працівників апарату суду та суддів щорічно.
 
Апарат Калинівського районного суду