flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч керівництва суду з присяжними

30 листопада 2012, 16:38
Згідно вимог Кримінального процесуального кодексу України від 19 листопада 2012 року та змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» на 14 сесії Калинівської районної ради від 16 листопада 2012 року затверджено список присяжних Калинівського районного суду Вінницької області в кількості 16 чоловік.
З метою роз’яснення прав та обов’язків присяжним, ознайомлення їх з новим Кримінальним процесуальним кодексом України, який вступив в законну силу 19 листопада 2012 року, в приміщенні Калинівського районного суду головою суду Попиком Ю.П. та керівником апарату Вдовиченко Ю.В. проведено зустріч з присяжними, яких внесено до списку присяжних, затвердженого рішенням Калинівської районної ради №169
З викликаних осіб з’явилося 14 чоловік.
Голова суду ознайомив присяжних з новелами КПК України, пояснив що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі може здійснюватися за клопотанням обвинуваченого судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних. Суд присяжних дозволяє уникнути однобічності при розгляді справи та винесенні рішення. Крім того, у деяких випадках при розгляді справи професійні судді можуть бути менш об’єктивними, ніж суд присяжних, оскільки в останніх відсутнє упереджене ставлення до обвинуваченого. 
Присяжним зачитано їх права та обов’язки. Особливу увагу приділено відбору основних і запасних присяжних. Голова суду пояснив, що для з’ясування обставин, що можуть перешкоджати участі присяжного в судовому розгляді, прокурор, потерпілий, обвинувачений з дозволу головуючого можуть ставити присяжним відповідні запитання, внаслідок чого можуть заявити відвід.
Керівник апарату Вдовиченко Ю.В. роз’яснила порядок виклику присяжних до суду і пояснила, що на підставі письмового виклику, який вручається присяжному під розписку не пізніше як за 5 днів до початку судового засідання, роботодавець зобов’язаний звільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків зі здійснення правосуддя. В виклику, крім дня, часу і місця проведення судового засідання, будуть роз’яснюватися права і обов’язки присяжного, перелік вимог до присяжного, а також підстави для увільнення їх від виконання обов’язків. Присяжний зобов’язаний негайно повідомити суд про причини неможливості явки на розгляд справи в судовому засіданні.
Всім присяжним було запропоновано заповнити анкетні дані, бланки яких було розроблено працівниками апарату суду в яких вказано місце проживання, місце роботи контактні номери телефонів.
В цілому зустріч відбулася змістовною та цікавою. Запрошені брали активну участь в обговоренні проблемних питань. На всі запитання присяжних голова суду та керівник апарату надали вичерпні відповіді.
 
Підготував:
керівник апарату: Вдовиченко Ю.В.