flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВП ВС визначила юрисдикцію скарг щодо невнесення відомостей до ЄРДР

05 квітня 2019, 11:37

Позивач звернувся до поліції із заявою про вчинення злочину, однак в установлений законом строк уповноважена особа не внесла відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань. У зв’язку з цим позивач звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність слідчого.

Суд першої інстанції, з висновком якого погодився суд апеляційної інстанції, відмовив у відкритті провадження на підставі п. 1 ч. 1 ст. 170 Кодексу адміністративного судочинства України виходячи із того, що цей спір не містить ознак публічно-правового спору, та вказав, що скарги на бездіяльність слідчих мають розглядатися судом у порядку, визначеному нормами Кримінального процесуального кодексу України.

У касаційній скарзі позивач зазначив, що справа, на його думку, має розглядатися саме за правилами адміністративного судочинства, оскільки спір стосується визнання протиправною бездіяльності суб’єкта владних повноважень і, відповідно, є публічно-правовим.

Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку про те, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов’язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора як, зокрема, бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Отже, у межах спірних правовідносин позивач і відповідач діють як учасники кримінального провадження, права і обов’язки яких визначені кримінальним процесуальним законом, тому спір у цій справі не може бути предметом розгляду в адміністративному суді.

Враховуючи наведене, Велика Палата Верховного Суду констатувала, що вимоги позивача мають розглядатися виключно за правилами кримінального судочинства.

 

Зазначена позиція викладена у постанові ВП ВС від 13 березня 2019 року у справі № 813/1596/18 (провадження № 11-1478апп18), з якою можна ознайомитись за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/80783382.  

 

Джерело: Судова влада України